HotStart.dk - Internet portal og startside for dig der har Internet.
  Kilk og stem! - hotstart.dk      

   
.

Spam mail ? Et stigende problem

Spam er uopfordret reklame-email, og er et kraftigt stigende problem. De fleste der har, en e-mail adresse har været udsat for at modtage spam mails, og kender til problemet. Denne artikel kigger nærmere på begrebet spam, hvad lovgivningen siger samt hvad man kan gøre for at forhindre at blive bombarderet af spam mail.

Spam eller junkmail er e-mail der indeholder reklamer, du ikke har bedt om. Man kunne også sige, at de reklamer der dumper ind af døren hver uge var en form for spam, men der er en afgørende forskel, der gør, at almindelige reklamer sjældent er et problem i modsætning til e-mail reklamer, der er et meget stort problem. Forskellen er at almindelige reklamer koster penge at udsende og derfor begrænses mængden, hvorimod e-mail reklamer er gratis at udsende, og det er derfor lige meget, om man sender til de 500, der kunne have interesse i reklamen eller man sender til 5 millioner tilfældige mennesker rundt om i verden.

Hvordan har de fået fat i din e-mail adresse? Internettet bliver hele tiden gennemsøgt efter e-mail adresser af spam-robotter, og er du først røget på en spammers malingliste, risikerer du, at din e-mail adresse bliver solgt videre til andre spammere igen og igen, og pludselig modtager du flere hundrede spam mails om dagen. Du kan også risikere at modtage spam hvis du har tilmeldt dig såkaldte nyhedslister eller på anden måde benytter din e-mail adresse på Internettet uden omtanke.

De fleste større og seriøse Internet sider har i bunden af forsiden et link der linker til sidens regler for brugen af personlige oplysninger. Hvis der her står at siden ?ikke videregiver eller sælger personlige oplysninger?, så kan du oftest regne med at din e-mail adresse holdes fortroligt og du kan roligt benytte den, hvor det er påkrævet.

Men er det overhovedet lovligt at sende spam mail? Svaret er faktisk nej, hvis man læser Markedesføringsloven § 6 a. som siger: ?En erhvervsdrivende må ikke rette henvendelse til nogen ved brug af elektronisk post, et automatisk opkaldssystem eller telefax med henblik på afsætning af varer, fast ejendom og andre formuegoder samt arbejds- og tjenesteydelser, medmindre den pågældende forudgående har anmodet om det.? Men denne lov er kun gældende for danske erhvervs førende, og har ikke nogen praktisk betydning, da de fleste spam mails kommer fra udlandet, samtidig med at afsenderen ikke er nem at spore tilbage (for den almindelige internetbruger), da spammeren ofte benytter forfalsket afsenderadresse.

Hvad kan man så gøre for at beskytte sig mod spam mails? Jo først og fremmest bør du undgå at skrive din e-mail adresse, så den kan ses på Internettet, du bør f.eks. ikke skrive din e-mail adresse i gæstebøger, men skulle du have behov for det, kan du benytte et lille tricks, udskift @ tegnet med et * tegn, og gør opmærksom på, at man selv skal udskifte * tegnet med et @ for at skrive til dig. Spam-robotterne kan på den måde ikke se, at det er en e-mail adresse.

Det er ofte nødvendigt at angive din e-mail adresse for at få adgang til bestemte features på en webside, og det er der i sig selv ikke noget skummelt ved, men undersøg først om siden lover ikke at sende spam eller videregive din e-mail adresse.

Der findes også en række programmer som hjælper dig med at sortere evt. spam mail fra, vi har i bunden af denne artikel listet en række af sådanne programmer. Vi kigger her nærmere på et af disse anti spam pogrammer, pogrammet hedder MailWasher og er gratis.

MailWasher gør det, at det kigger din post igennem for evt. mail der ligner spam, og så bliver det sorteret fra. Pogrammet kan sættes op til at slette denne formodede spam mail eller liste den for dig, hvorefter du selv kan slette de mails, du mener er spam. En anden smart feature er, at programmet kan sende en mail tilbage til afsenderen, der får det til at se ud som om, din e-mail adresse ikke eksisterer længere, og så vil spammeren ofte fjerne din adresse fra hans liste. Dette er et virkelig godt pogram hvis man generes af spam mail, men der er ingen garanti for, at det fanger alle spam mails, ligesom det også kan ske, at programmet tror, en mail er spam, uden den er det i virkeligheden. For ikke at risikere at ens venners mails opfattes som spam kan man oprette en såkaldt ?freind liste?, hvor du kan liste de adresser, der ikke skal kigges igennem af programmet. Man kan ligeledes oprette en liste over adresser, der altid skal blacklistes.

Pogrammet kan downloades her : http://www.mailwasher.net/

Modtager du dansk spam mail kan du sende en klage til afsenderen eller sende en klage til forbrugerstyrelsen på: spam@fs.dk. Men forbrugerstyrelsen kan ikke gøre noget ved udenlandsk spam-mail, og det er heller ikke nogen god ide at sende en klage eller anden mail til afsenderen, da mange spammere benytter dette som en indikation af at din e-mail adresse er aktiv, og at det derfor kan betale sig at sende endnu mere spam mail til dig.

Andre anti spam programmer:
http://www.mailwasher.net/
http://www.sunbelt-software.com/
http://www.mailfrontier.com/
http://www.giantcompany.com/
http://softbytelabs.com
http://eremover.bizhosting.com/
http://www.spameater.net/
http://www.vicman.net

Du kan diskutere denne artikkel her: HotStart debat om spam mail.

HotStart.dk sender ingen spam mail af nogen art. Og alle oplysninger der opgives holdes fortroligt.