HotStart.dk - Internet portal og startside for dig der har Internet.
  Kilk og stem! - hotstart.dk      

   
.

Er din Internetforbindelse sikker?

Denne artikel omhandler din sikkerhed som Internet bruger. Vi her se lidt på hvorfor det er nødvendigt at beskytte din computer mod indbrud udefra. Vi kigger også lidt på forskellige firewalls.

Når du åbner en internetforbindelse, så åbner du en forbindelse fra din computer og ud til resten af verden. Du har nu adgang til Internettet og kan finde informationer, underholdning og meget andet, men du åbner samtidig en risiko for at hackere kan finde ind på din computer og hente information eller ødelægge data. Der er flere og mere sandsynlige sikkerheds risici end hackere, som, f.eks. virus og misbrug af dine oplysninger. Men det vil jeg komme ind på i en anden artikel.

Hvis du ringer op til Internettet via et modem, er risikoen ikke helt så stor, da der jo kun er forbindelse til din computer så længe telefonlinien er åben, og du har heller ikke noget fast IP nummer (Et IP nummer er et nummer som identificere din computer ude på Internettet). Men flere og flere får ADSL linier, kabel modem eller lignende forbindelser, og her er der hele tiden åbent fra din computer og ud på nettet (så længe den er tændt). De fleste med sådan en fast Internet forbindelse har også et fast IP nummer, hvilket betyder at en hacker vil kunne komme tilbage igen og igen, indtil du får lukket de sikkerheds huller der er.

Nu er der selvfølgelig stor forskel på hvor stor en fare en hacker er for dig, alt efter om du kun benytter din computer til spil og Internet, eller om den også benyttes til arbejde, regnskab eller indeholder anden personlig information. Det sikreste er at man har en computer som benyttes udelukkende til Internet og en anden til andre formå, men det er ikke alle der kan tillade sig denne luksus, og det skulle heller ikke være nødvendig, da der findes flere måder at beskytte sig på.

Man kan afbryde netværksforbindelsen når Internettet ikke bruges og installere en firewall, og virusscanner. Dette giver ikke 100% beskyttelse men de færreste hackere gider spilde deres tid på at bruge en masse besvær for at komme ind på en almindelig danskers computer. Det som er firewall gør er at overvåge de data som sendes ind og ud af din computer og hvilke programmer på computeren der gør det.

Den simple form for firewall er et program som installeres på din computer. Der findes både gode og mindre gode firewalls, nogle er gratis andre skal du betale for. Jeg vil her gennemgå nogle af de mest kendte firewalls:

ZoneAlarm
Dette program findes i en gratis udgave og en Pro udgave (giver nogle flere indstillingsmuligheder) som der skal betales for. Den gratis udgave er ganske udmærket til privat brug. ZoneAlarm er en rigtig god firewall som lukker for alt trafik med mindre du giver et specifik program lov til at få adgang til Internettet, der er mulighed for indstilling af flere sikkerhedsniveauer, og den sikre mod e-mails med aktivt indhold. Samtidig forhindre den internet sites i at få fat i dit rigtige IP nummer.
Download den her: http://www.zonealarm.com/

Esafe
Dette program er også gratis for private, og findes en længere række af versioner. Den du skal kigge efter er den der hedder e-safe desktop. Beskytter mod virus, trojans, orme, mm. Den fungere i princippet som ZoneAlarm, men ikke lige så simpel at bruge som ZoneAlarm.
Download den her http://www.ealaddin.com/


Sygate Personal Firewall
Denne firewall er også gratis for private. Den overvåger hvilke programmer der har tilladelse til at komme på nettet, forhinder websider og programmer i at læse din rigtige IP adresse, den er nem at installere og bruge.Download den her: http://www.sygate.com/free


Symantec Desktop Firewall
Dette er også en god firewall, men den er ikke gratis. Den blokere websteder og hackere i at undersøge din computer. Symatech udmærker sig ved en god support, som dog foregår på engelsk !
Download en testversion her: http://www.symantec.dk


Jeg vil gøre opmærksom på et det ikke er umuligt at der findes bedre programmer end den jeg har omtalt her, jeg har udelukkende omtalt de firewalls jeg selv kender og har erfaring med. Jeg kan heller ikke afgøre hvilken firewall der er bedst for dig, min erfaring er at de fleste kan finde ud af at installere og bruge ZoneAlarm, hvor de andre kræver lidt mere selv om alle er meget brugervenlige.


Du kan selv teste hvor åben din computer er for uvedkommende gæster på adressen: http://grc.com