HotStart.dk - Internet portal og startside for dig der har Internet.
  Kilk og stem! - hotstart.dk      

   
.

Guide til køb af videokamera

Skal man ud og have et videokamera, er der mange ting, man skal være opmærksom på. Man kan nemt gå hen og få købt sig et kamera, der tager så dårlige billeder, at ingen gider se filmen bagefter, specielt når der er tale om indendørs optagelser. I denne artikel kigger vi på, hvad man skal være opmærksom på, og hvad de forskellige features står for og har af betydning.

Hvad skal det bruges til, og hvad må det koste:
Det første man skal overveje er, hvad kameraet skal bruges til, der kan være mange forskellige formål, som kræver forskellig opmærksomhed. Skal kameraet mest bruges til ferie og udendørs optagelser, er det størrelsen og LCD skærmens kvalitet, der er af størst betydning. Skal kameraet derimod benyttes mest til indendørs optagelser, så er det meget vigtigt at se på, hvor godt kameraet optager i lav belysning. Hvis man går meget op i optagelserne og skal bruge det lidt mere professionelt, så skal man også se på de muligheder, der er for manuelle indstillinger.  

En anden ting man skal gøre op med sig selv, inden man går på jagt efter et videokamera er, hvor meget man vil betale for det. For som alt andet så går kvalitet og pris hånd i hånd, og det gælder i særdeleshed for videokameraer.

Grundlæggende info før køb:
Alle videokameraer er i dag digitale, analoge kameraer hører fortiden til. Men medierne de digitale billedinformationer lagres på kan være forskellige, det kan være DV bånd (som er det mest udbredte), mini DVD diske, Microdrive eller noget helt andet. Selve mediet har ikke den helt store betydning i sig selv, det vigtigste at kigge på her er nok prisen på medierne.

Det absolut vigtigste man skal kigge på, når vi snakker videokamera er, hvor godt kameraet gengiver farverne under forskellige lysforhold og i under, hvor lave lysforhold kameraet kan optage tilfredsstillende. Det er også disse områder, der kan variere mest fra model til model.

Kameraets størrelse kan have stor betydning, hvis det er lille og kompakt, er der større sandsynlighed for, at du har det med dig til de begivenheder, der er værd at optage.

Mange foretrækker et kamera, hvor man bare skal trykke optag og pege mod motivet for at få optagelsen i hus. Andre foretrækker at have mulighed for at finjustere optagelserne manuelt.

Videokameraer KAN IKKE benyttes som digitalt kameraer! Selv om de fleste fabrikanter lover muligheder for at tage gode stillbilleder i høj opløsning, er det ikke noget, man skal interessere sig for, kvaliteten er nemlig så ringe, at det ikke er værd at tale om. Kvaliteten på stillbillederne bliver ganske vist bedre og bedre, men der er langt vej endnu, og billederne kan på ingen måde måle sig med billederne fra et godt digitalt kamera.

Optagelser i lavt lys er det største problem for videokameraer, og optager du indenfor, kan du næsten være sikker på, at filmen bliver lidt kornet. Hvor godt eller hvor lidt kornet en optagelse bliver afhænger af flere forskellige ting, blandt andet CCD størrelse, antal pixels, lysfølsomhed mm. Når fabrikanterne skriver, at kameraet kan optage i lysforhold helt ned til 2 lux eller i nogle tilfælde 0 lux (totalt mørke), så er det en sandhed med modifikationer, billederne bliver nemlig ofte helt farveløse og fyldt med støj, og bevægelser kan blive helt udtværede.

CCD størrelse:
CCDen er en chip, der konverterer lyset til elektriske signaler, som så gemmes på lager mediet (bånd). Generelt kan man sige, at CCD størrelsen skal være så god som muligt. Semiprofessionelle kameraet som bruges til TV udsendelser, har CCD størrelser på 1/2" til 2/3?. Videokameraer til almindelige forbrugere er dog noget større, og kan være i området 1/6?  til 1/3?.  Selv om forskellen ikke lyder af meget, er der en markant forbedring i kvaliteten på en CCD med 1/3? frem for en med 1/6?.

Antal CCD?er:
Langt de fleste videokameraer har i dag kun en CCD, men går man lidt op i prisklassen, kan man få kameraer med tre CCDer, en til hver af de tre grundfarver (RGB). Og det giver en bedre farvegengivelse og kvalitet. Men man kan altså få ganske fortræffelige kameraer med en CCD.

CCD Pixels:
Jo flere pixels des skarpere et billede får man. Men det skal dog ses i forhold til at en standard video frame, kun har 340.000 pixels i sig, så et kamera med 1 eller 3 Metapixels kan lyde overdrevet, men der er flere ting, som spiller ind, så man får generelt et bedre billede ved at vælge et kamera med Metapixels.

Zoom:
Zoom angiver hvor tæt du kan komme på, det du vil optage. Et kamera kan have en optisk zoom fra 2 til 20 gange. Og det kan da være meget rart med en høj zoom faktor, hvis man står langt fra noget, man gerne vil se tæt på, men vær opmærksom på, at rystelser bliver mere synlige jo mere du zoomer.

De fleste kameraer har også mulighed for op til 800 gange digital zoom. Dette er dog udelukkende et salgstrick, og det er slet ikke noget, man skal kigge efter, når man kigger efter videokameraer, da digital zoom er ubrugeligt. Det som digital zoom gør er at forstørre de enkelte pixels digitalt, hvilket giver et sløret og kornet billede.

Widescreen (16:9):
Køber du et nyt fjernsyn i dag, vil det med meget stor sandsynlighed være et 16:9 fjernsyn, som er fremtidens standart. De gamle fjernsyn viste billedet i 4:3 format. Der er mange videokameraer, som stadig optager i 4:3 format, hvilket betyder, at du ikke får fuld glæde af billedet på dit 16:9 fjernsyn. Nogle kameraer gør det, at de sætter en sort bjælke for oven og for neden på billedet, så det ligner 16:9, men det er det ikke og giver et dårligere billede. Sørg derfor for at få et videokamera, der kan optage fuldt ud i 16:9 format.

 
Billedstabilisering:
Billedstabiliseringen skal sørge for, at billedet ikke så nemt bliver rystet. Optisk billedstabilisering er det bedste, de fleste kameraer i en fornuftig prisklasse har dog kun digital billedstabilisering, men det er i de fleste tilfælde også ganske udmærket.

Lyd:
De færreste tænker på lyden, når de køber videokamera, men her kan der også være stor kvalitetsmæssig forskel. En vigtig faktor er, hvor godt kameraet er sikret mod støj fra vinden, der blæser på mikrofonen.

Andre termer:
Der benyttes en lang række andre termer i forbindelse om videokamera, det er ting som focus, Exposure, Apeture, Gain mm. Men ovenstående er efter min mening det vigtigste at kigge på, når man skal på jagt efter et videokamera.

Gode links:
http://www.camcorderinfo.com/ - Rigtig gode side med anmeldelser af forskellige videokameraer
http://www.dvspot.com/ - Anmeldelser af videokameraer.
http://www.dv.com/ - Digital video magazine
http://www.simplydv.co.uk/ - Guide til valg og brug af  DV kameraer