HotStart.dk - Internet portal og startside for dig der har Internet.
  Kilk og stem! - hotstart.dk      

   
.

Digital signatur

Digital signatur er en digital underskrift som kan bruges på Internettet. Den sikre at den der kommunikeres med er den som han/hun udgiver sig for at være. Den digitale signatur sikre også at der ikke er blevet ændret i meddelelsen undervejs.

Hvad er digital signatur?
Den digitale signatur giver modtageren af en meddelelse sikkerhed for, at en meddelelse kommer fra den, der angiver at have sendt den og kan i princippet sammenlignes med en underskrift. Ud over at en meddelelse med digital signatur har en form for digital underskrift, sikre den også at der ikke er ændret i meddelelsen undervejs. Samtidig er meddelelsen krypteret så uvedkommende kan læse den.

Den digitale signatur er juridisk bindende på samme måde som en underskrift på et stykke papir, og giver derfor mulighed for at underskrive dokumenter via Internettet. Signaturen kan også benyttes til at få adgang til oplysninger der er forbeholdt dig og en evt. offentlig myndighed.

Den digitale signatur virker på den måde at der installeres et program på din PC som indeholder din digitale signatur, som er beskyttet med et kodeord. Når du så bruger din digitale signatur på Internettet skal du indtaste det kodeord der er forbundet med signaturen.

Hvor kan den digitale signatur bruges?
Det er muligt for både virksomheder og myndigheder at tilbyde nettjenester der er sikret af den digitale signatur. Den digitale signatur benyttes i høj grad af det offentlige, hvilket giver mulighed for service 24 timer i døgnet, hurtigere svar tider end med post og porto besparelse. Du får også et bedre overblik over oplysninger fra det offentlige.

Virksomheder kan også benytte den digitale signatur og på den måde sikre at den der bestiller en vare findes og vil betale, det er dog meget få virksomheder den benytter digital signatur på nuværende tidspunkt. Der har også været snak om at banker kan benytte den samme digitale signatur, men de har ind til videre valgt at satse på deres egen teknologi.

Du kan >her< se en liste over hvor den digitale signatur kan benyttes

Hvordan får jeg en digital signatur?
Den digitale signatur er gratis og nem at installere. Det første du skal gøre for at få din digitale signatur er at klikke ind på bestillings siden hos TDC, siden finder du >her<.

Når signaturen er bestilt modtager du en e-mail og et pinkodebrev. Du skal nu hente og installere programmet som beskrevet i din velkomst mail.

Det er også muligt at bruge signaturen når du sender e-mail, for at gøre dette skal signatures også installeres og sættes op i dit e-mail program.

Du finder en vejledning til installation på PC?en >her<. Og en vejledning til installation i dit e-mail program >her<.

Sikkerhed
Lige som en underskrift på et stykke papir, er den digitale signatur ikke 100% sikkert. Selv om det måske er mere besværligt at forfalske en digital signatur frem for en underskrift, kan det stadig lade sig gøre. Og hvis en person får adgang til både din PC med signaturen og din hemmelige kode så kan det naturligvis misbruges, derfor ville det også være et ret dårlig ide at skrive ?Digital signatur kode: password? på en post-it og klistre den på computeren.

Men hvis du holder din PC sikret med virus og sikkerheds opdateringer og passer på dit kode ord så har du en næsten 100% sikkerhed for at din digitale signatur ikke bliver misbrugt. Så der er altså ikke noget at frygte. Og du kan til en hver tid spærre din signatur, så den ikke kan benyttes.

Gode links om digital signatur:
TDC?s digitale signatur side
Digitalsignatur.dk
Rådet for IT-sikkerhed